Elektronik bilet, kağıt üzerine basılmamasıyla normal biletten farklılık gösterir. Yolculukla ilgili tüm bilgiler elektronik olarak havayolu şirketinin veri tabanında saklanır. Artık kağıda basılı bilet pek alınmıyor, hemen hemen tüm uçak biletleri elektronik.
Yolcu, elektronik uçak bileti satın aldığında uçuş belgesi de alır. Bu belgede uçuşla ilgili detaylı bilgiler yer alır (rota, sefer sayısı, uçuş tarihi ve saati vs.) Bilet internet üzerinden satın alışmışsa uçuş belgesi e-postayla gönderilir, gişeden alınmışsa elden verilir.
Uçuş belgesi bilgi amaçlı bir belgedir, her zaman yeniden çıktısı alınabileceğinden kaybedilmesi halinde endişe edecek bir şey yoktur. Genellikle yolcunun uçuş kaydı sırasında yalnızca pasaport istenir. Yolcu uçuş belgesi çıktısını kendisi (örneğin uçağın saat kaçta kalktığını unutmamak için) veya varış ülkesindeki pasaport kontrolü için (geri dönüş biletinizin olduğunu göstermek amacıyla) alabilir.
Elektronik bilet, muhasebe açısından zorunlu bir belgedir ancak havayolu şirketinin veri tabanında dijital olarak saklandığından muhasebe için aşağıdakilerden birine ihtiyacınız olacaktır:
Uçak biletlerinde daima yerel kalkış ve iniş saatleri yazılır. Uzun uçuşlar için kural olarak uçağın varışı bir sonraki güne sarkarsa hem saat hem de tarih belirtilir.
Uçuşunuza internet üzerinden kayıt yaptırmadıysanız bu durumda kayıt işlemini havaalanında yapmanız gerekecektir. Kayıt için bilet düzenlenirken dikkate alınan belge ve bazen de uçuş belgesi istenir. Elektronik biletin kredi kartıyla ödenmesi durumunda bazı havayolu şirketleri güvenlik amacıyla ödemenin yapıldığı kartın gösterilmesini isteyebilirler.